Η ευεργετική Βιταμίνη D …. Η βιταμίνη του Ήλιου.
30 Sep

Η ευεργετική Βιταμίνη D …. Η βιταμίνη του Ήλιου.

Times Read: 28

Είναι πλέον ιδιαίτερα γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες που έχει η Βιταμίνη D στον οργανισμό .

Η Βιταμίνη D είναι μια ελαιοδιαλυτή Βιταμίνη που κατά 90% συντίθεται από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία  και κατά 10% προσλαμβάνεται από τις τροφές .

Στις τροφές θα την βρεις σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα στα λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός  και οι σαρδέλες ,στον κρόκο του αυγού , στα δημητριακά και στον χυμό πορτοκαλιού .

Για να συντεθεί η Βιταμίνη D από τον ήλιο και συγκεκριμένα από την UVB ακτινοβολία του ηλίου ο απαιτούμενος χρόνος έκθεσης είναι 10’- 15’ λεπτά τουλάχιστον μέρα παρά μέρα. Υπάρχουν όμως διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν και διαφοροποιούν την σύνθεσή της.

Το χρώμα του δέρματος παίζει καθοριστικό ρόλο μιας και άτομα με αυξημένη μελανίνη χρειάζονται περισσότερη UVB ακτινοβολία για την παραγωγή της βιταμίνης, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος έκθεσης στον ήλιο.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η πολύωρη εργασία αυξάνουν σημαντικά την παραμονή σε κλειστούς χώρους κάτι που δρα αρνητικά στην σύνθεση της D.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και η ηλικία, καθώς μεγαλώνοντας μειώνεται η παραγωγή της Βιταμίνης D.

Η ευεργετική δράση της D απασχολεί ολοένα και περισσότερο την ιατρική κοινότητα μιας και αυτή η πολύτιμη βιταμίνη έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.

Συγκεκριμένα :

  • Συμβάλλει στην απορρόφηση ασβεστίου και κατ’ επέκταση στη σωστή μυοσκελετική υγεία.
  • Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ρυθμίζοντας τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων εμποδίζοντάς τα να απελευθερώσουν φλεγμονώδης κυτοκίνες .
  • Συμβάλλει στην υγεία των δοντιών

Έλλειψη ή ανεπάρκεια της μπορεί να οδηγήσει σε επίμονο μυοσκελετικό άλγος, σε  απορρύθμιση του θυρεοειδούς αδένα ,στην εξέλιξη αυτοάνοσων νοσημάτων που αφορούν το θυρεοειδή όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto ή η νόσος Graves καθώς και ένα ευρύ φάσμα άλλων ιατρικών καταστάσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.ά.

Στην χώρα μας αν και είναι μια ηλιόλουστη χώρα, υπάρχει δυστυχώς μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που παρουσιάζει έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Η μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης γίνεται  με μια απλή εξέταση αίματος και είναι πολύ σημαντικό να μετράμε τα επίπεδά της και να υποκαθιστούμε τα ελλείμματα της , όταν υπάρχουν για να έχουμε έναν Υγιή, Γερό και Δυνατό Οργανισμό.

 

i-Cure.gr

Beauty & Wellness Team

 

Powered By Digital4U - i-cure © 2016