8 συμβουλές για γερά οστά
25 Oct

8 συμβουλές για γερά οστά

Times Read: 37

Η δύναμη και η αντοχή των οστών μας εξαρτάται από την οστική πυκνότητα ή διαφορετικά την οστική μάζα.

Ο στόχος για γερά οστά αφορά όλες τις ηλικίες και όλες τις ομάδες.

Τους νέους που χρειάζονται να αποκτήσουν υψηλή οστική πυκνότητα, τις γυναίκες οι οποίες έχουν μεγάλη απώλεια οστικής μάζας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης λόγω της απότομης πτώσης των οιστρογόνων και τους ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα οστεοπόρωσης.

8 συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν είναι οι εξής:

  1. Επαρκής κατανάλωση τροφών που περιέχουν κάλιο και μαγνήσιο καθώς και Βιταμίνη C γιατί συνεισφέρουν στην καλή υγεία των οστών.
  2. Κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα ασβεστίου όπως τα γαλακτοκομικά τα οποία αποτελούν και την κύρια πηγή πρόσληψης ασβεστίου. Αν η κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν είναι δυνατή, το ασβέστιο μπορεί να ληφθεί μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.
  3. Πρόσληψη Βιταμίνης D. Αν και ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη ή ανεπάρκεια Βιταμίνης D. Η βιταμίνη αυτή έχει πολλαπλές ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό με κύρια την απορρόφηση ασβεστίου.
  4. Κατανάλωση καφέ και τσαγιού με μέτρο. Ο καφές και το τσάι λόγω της αυξημένης διούρησης που προκαλεί η καφεΐνη, μπορεί να προκαλέσει απώλεια ασβεστίου.
  5. Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο. Η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει την απορρόφηση ασβεστίου και να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας γιατί το αλκοόλ επιδρά στον μεταβολισμό της βιταμίνης D.
  6. Διακοπή καπνίσματος. Το κάπνισμα δρα αρνητικά στους οστεοβλάστες (κύτταρα που παράγουν νέα οστά) αλλά και μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου.
  7. Γυμναστική κάθε μέρα. Η άθληση μειώνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση γιατί η σωματική άσκηση βοηθάει στους οστεοβλάστες να παράγουν νέο οστό.
  8. Μείωσε την πρόσληψη αλατιού και ζωικών πρωτεϊνών. Η αυξημένη κατανάλωσή τους, μειώνει την απορρόφηση ασβεστίου λόγω της αυξημένης διουρητικής δράσης που προκαλούν και  οδηγεί στην αποβολή μέσω των ούρων του τελευταίου.

Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση που αφορά το 35% των γυναικών σε ηλικία άνω των 50 ετών και το 15% περίπου των ανδρών.

Χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως η ‘’σιωπηρή επιδημία’’ της εποχής μας.

Σιωπηρή γιατί είναι ασυμπτωματική μέχρι να συμβεί το πρώτο κάταγμα και επιδημία γιατί αφορά ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Η ενημέρωση, η πρόληψη και ο σωστός τρόπος ζωής ,θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις γερά τα οστά σου και να απολαμβάνεις την καθημερινότητά όπως θέλεις εσύ!

 

 

i-cure.gr

Beauty & Wellness Team

Powered By Digital4U - i-cure © 2016