Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των κυτταρικών μεμβρανών σε όλο το σώμα και επηρεάζουν τη λειτουργία των κυτταρικών υποδοχέων σε αυτές τις μεμβράνες.

Παρέχουν το σημείο εκκίνησης για την παραγωγή ορμονών που ρυθμίζουν την πήξη του αίματος, τη συστολή και τη χαλάρωση των τοιχωμάτων των αρτηριών και τη φλεγμονή.

Τα ωμέγα-3 είναι θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα (ή τα συμπληρώματα) και βοηθούν στην οικοδόμηση και τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος. Είναι το κλειδί για τη δομή κάθε κυτταρικού τοιχώματος που έχουμε. Αποτελούν επίσης πηγή ενέργειας και βοηθούν στη διατήρηση της λειτουργίας της καρδιάς, των πνευμόνων, των αιμοφόρων αγγείων και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Ποια είναι όλα τα αποδεδειγμένα οφέλη τα οποία προσδοκάμε από την κατανάλωση ωμέγα λιπαρών;

1.Αποτελούν ασπίδα απέναντι σε καρδιαγγειακά νοσήματα

Η κατανάλωση των συγκεκριμένων λιπαρών φαίνεται ότι μειώνουν τους δείχτες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και της πιθανότητας ανακοπής. Έτσι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια, ενώ φαίνεται ότι έχουν αντιθρομβωτική δράση.

2.Εχουν αντικαρκινική δράση

Με βάση τελευταίες έρευνες η κατανάλωση των παραπάνω λιπαρών σε συστηματική βάση, θωρακίζει το οργανισμό απέναντι σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού.

3. Βοηθάνε στην οστεοαρθρίτιδα στην ρευματοειδή αρθρίτιδα

Πέρα όμως από τα αποδεδειγμένα οφέλη των ω3 λιπαρών έρευνες φαίνεται να δίνουν θετική προοπτική σε σχέση με την προστατευτική δράση τους απέναντι και σε άλλες ασθένειες, χωρίς ωστόσο αυτές οι έρευνες να έχουν ολοκληρωθεί.

Οι έρευνες αυτές σχετίζονται με την επίδραση των συγκεκριμένων ουσιών σε ασθένειες όπως η νόσος του Crohn, η ελικώδης κολίτιδα, το άσθμα, η ψωρίαση και η κατάθλιψη.

Ποιες είναι οι πηγές πρόσληψης των ωμέγα λιπαρών;

Α. Από τροφές πλούσιες σε ωμέγα λιπαρά

Τέτοιες τροφές είναι λιναρόσπορος, τα καρύδια, τα λιπαρά ψάρια( Σολωμός, σαρδέλες, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες),το κουνουπίδι, το μπρόκολο.

Β. Από τροφές εμπλουτισμένες σε ωμέγα λιπαρά

Π.χ. ψωμί ή αυγά εμπλουτισμένα σε ωμέγα

Γ. Από γνωστοποιημένα στον Ε.Ο.Φ συμπληρώματα διατροφής όπως τα:

Τα ωμέγα λιπαρά παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γενική υγεία και στην καλή κατάσταση του οργανισμού και όλοι πρέπει να εξασφαλίζουμε την απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη.

Να προσέχεις πολύ την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνεις και σε ότι αφορά τα σκευάσματα που χρησιμοποιείς να ελέγχεις πάντα αν έχουν την απαραίτητη γνωστοποίηση Ε.Ο.Φ.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση είμαστε πάντα στην διάθεση σου!

Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας, εδώ